SOMOCO-V4WB projekt rövid bemutatása

A talaj nedvességtartalmának kezelése az éghajlatváltozás mérséklésének eszközeként a Nyugat Balkánon, V4 gyakorlaton alapulva
1951 óta jelentősen csökkent a talaj nedvességtartalma a közép- és kelet európai országokban (Calanca és mások 2006). Ezt a kockázatot tovább fokozza a Nyugat Balkán éghajlatváltozással szembeni alkalmazkodóképességének hiánya. Ez a helyzet agronómiai kérdésekkel kapcsolatos problémákhoz vezet, beleértve a nem hatékony talajnedvesség elvezetést, a talajszerkezet károsodását, a termőföld termelékenységének és a vízhiány fokozását, különösen Macedónia és Szerbia bizonyos régióiban.
A V4 országok tapasztalatai és ismeretei értékes eszközt jelentenek a WB-országok számára az éghajlatváltozás gyorsabb és hatékonyabb mérsékléséhez.  A megfelelő mezőgazdasági alágazatok talajkezelésével kapcsolatos bevált gyakorlatok végrehajtása hozzájárul a két régió közötti mezőgazdasági ágazatok harmonizációjához, amelyek hatással lesznek a régiók általános gazdasági együttműködésére is.
Az olyan intézkedések, mint a vízgazdálkodás hatékonyságának növelése a jobb felületkezelési technikák révén (beleértve a minimális és nulla talajművelési gyakorlatot), hasznosak lehetnek az éghajlatváltozás terén felmerülő kihívások kezelésében. A SOMOCO-V4WB projektben végzett tevékenységek révén Macedónia, Szerbia, Magyarország, Szlovákia, Albánia és Csehország közös csapata hozzáférést biztosít a talaj nedvességkezelés területén meglévő V4 gyakorlatokhoz.