Sikeresen elstartolt a Carbon Farming CE projekt

A szlovéniai Bled csodálatos városa adott otthont a Carbon Farming CE projekt nyitó találkozójának 2023. április 14-én. A kilenc országból érkező tizenegy konzorciumi partner - köztük a GAK - képviselői, sikeresen útjára indították az INTERREG CENTRAL EUROPE program keretében,  az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával megvalósuló, 3 éven át tartó projektet, amelynek célja a szénmegkötő gazdálkodási mószerek elterjesztésének felgyorsítása. 

De mi is pontosan a szénalapú gazdálkodás? Dr. Antoaneta G. Kuhar, a Szlovén Mezőgazdasági Intézet projektvezetője elmagyarázza: "A szén-dioxid-gazdálkodás mögött meghúzódó elképzelés nagyon egyszerű: Vegyük ki a felesleges szenet a légkörből, és tároljuk a talajban, ahol elősegíti a növények növekedését. Ily módon a szén-dioxid-gazdálkodás nemcsak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez járul hozzá, hanem a talaj szerves anyagának növelése révén megőrzi és helyreállítja a talaj egészségét, így hozzájárul a fokozott élelmiszertermeléshez, az ellenálló képességhez, a biztonsághoz és a biológiai sokféleséghez." 
Így nem meglepő, hogy a szén-dioxid-gazdálkodás a nemzetközi politikai napirenden kiemelt helyen szerepel, a szén-dioxid-gazdálkodási kezdeményezést az Európai Bizottság 2021 végén hivatalosan is bemutatta. A koncepció azonban újszerű, ezért a technikákat, üzleti modelleket és szakpolitikákat még meg kell tervezni és tesztelni kell. A Carbon Farming CE projekt pontosan ehhez fog jelentősen hozzájárulni a következő három évben.
A partnerek hat különböző szén-dioxid-gazdálkodási technikát és öt üzleti modellt dolgoznak ki és tesztelnek majd az összes résztvevő országban és azon túl, elősegítve a bevezetést és elterjesztést a szén-dioxid-gazdálkodási technikákról szóló útmutató, a szén-dioxid-gazdálkodási üzleti modellekről szóló eljárások és a szén-dioxid-megkötés nyomon követésének ütemtervei révén. A Közép-európai Szén-dioxid-gazdálkodási Klaszter a projekt keretében kidolgozott stratégia és cselekvési terv segítségével tervezi fokozni a szakpolitikai elismerést. A kapacitásépítési tevékenységek, mint például a háromnapos téli esték sorozatok és transznacionális szemináriumok kiegészítik a projekt eredményeit, és széles körű hatást gyakorolnak a szén-dioxid-gazdálkodás előnyeinek a különböző érdekeltek általi jobb megértése, a szén-dioxid-gazdálkodási gyakorlatok és üzleti modellek szélesebb körű elfogadása, valamint az újonnan kifejlesztett nyomon követési modellek tekintetében. A projekt a döntéshozókat is felkészíti a különböző érdekelt felek közötti párbeszédre, amikor a 2023-2027-es közös agrárpolitika keretében a támogató intézkedésekről szóló döntések meghozatalára kerül sor.
További információkért látogasson el a projekt weboldalára, és kövessen minket a Facebookon és a Twitteren.

Article in English>>