TÁJÉKOZTATÁS A KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOS INTÉZKEDÉSEKRŐL!

 
Tisztelt Kollégák, Partnerek!
 
Sajnos, ahogy azt sejteni lehetett, a koronavírus magyarországi megjelenése hatással van (üzleti) környezetünkre is. Egyre több rendezvényt mondanak le, valamint gyakoriak az új, szigorító intézkedések, amelyeket vállalati közegben alkalmaznak, valamint amelyeket az Operatív Törzs javasol, vagy kihirdet. A fertőzöttség tekintetében különböző szintű kockázati besorolások vannak, és jelen helyzetben hazánk besorolása továbbra is igen alacsony, és a hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez így is maradjon.
 
Ennek megfelelően a napi munkavégzésünket ez most még egyelőre kevésbé érinti, de – felelős vállalatként – az egészségünk megóvása érdekében az alábbi megelőző intézkedéseket tesszük, melyeket kérünk, hogy vegyen mindenki nagyon komolyan. Ezen intézkedések minden kollégánkra, valamint partnereinkre vonatkozóan azonos érvényűek, ettől eltérni kizárólag munkáltatói engedéllyel lehet.
 
Fontos hangsúlyoznunk, hogy jelen helyzetben mindenki azzal tudja a legtöbbet tenni, ha a szükséges intézkedéseket és higiéniai előírásokat kivétel nélkül betartja (lásd lentebb) és higgadt marad.
 
Folyamatosan követjük és betartjuk a hatóságok és az illetékes szervek előírásait és ajánlásait, amennyiben szükséges, további intézkedéseket vezetünk be. Kérünk minden Munkatársat, hogy kövesse kiemelt figyelemmel a koronavírus kapcsán kiadott kommunikációinkat.
 
ÁLTALÁNOS INTÉZKEDÉSEK

 1. A mai naptól további értesítésig minden külföldi üzleti utat le kell mondani. Ezeket a megbeszéléseket videocall-on (MS Teams, Viber, Spype) vagy más elektronikus csatornán bonyolítsátok le. Ez alól egyedül azok a kiemelt fontosságú külföldi üzleti utak képezhetnek kivételt, amelyek általam előzetesen külön engedélyezésre kerülnek.  
 2. További értesítésig minden magáncélú külföldi utazást kötelesek a Munkavállalók bejelenteni, akár Ő, akár a vele egy háztartásban élők utaznak. Nem javasoljuk, hogy olyan országba utazzatok, ahol Magyarországnál már több regisztrált megbetegedés van. Amennyiben Munkavállaló, vagy családtagja mégis olyan országba utazik, ahol már több koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak, akkor – a kollégák egészségének védelme érdekében – a hazatéréstől számított 14 napig nem engedhető be a Munkavállaló a munkavégzés helyére. Amennyiben megoldható, otthoni munkavégzést, egyéb esetben kötelező szabadságot rendelünk el. Ha valaki a fent említett bejelentési és távolmaradási kötelezettségének nem tesz eleget, annak akár munkajogi következményei is lehetnek.  Kérjük, hogy ennek fényében mérlegelje mindenki, hogy elutazik-e. A szükséges bejelentéseket – e-mail formájában az iroda@gak.hu e-mailcímre – minél hamarabb tegye meg a munkáltatói jogok gyakorlója felé. A fenti rendelkezéstől vezetői támogatással sem lehet eltérni. A fertőzött területekről az alábbi helyeken lehet részletes tájékoztatást kapni. A https://koronavirus.gov.hu/ vagy a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/koronavirus
 3. Külsős vendégek (mind külföldi, mind pedig hazai) irodaházakban, tanüzemekben és kollégiumban történő fogadása esetén szintén az a szabály érvényes, hogy amennyiben az elmúlt két hétben nem járt fertőzött területen, akkor beléphet az épületekbe, tanüzemekbe és kollégiumba. Ha viszont az elmúlt két hétben járt olyan fertőzött területen, ahol a magyarországinál súlyosabb a koronavírus helyzet, akkor ez tilos. Kérjük ezt előre egyeztessék a partnerekkel, beszállítókkal, ügynökségekkel, hogy ne érje őket váratlanul és a munkáltatói szervezet jó híre se csorbuljon. Érintettség esetén az ilyen megbeszéléseket videohívással, vagy egyéb elektronikus úton bonyolítható le. Csak abban az esetben kerüljön sor személyes találkozóra, ha az kritikus fontosságú. Az irodákba, tanüzemekbe és kollégiumba történő belépéshez egy nyilatkozatot kell kitölteni, valamint mindenkinek fertőtlenítenie kell a kezét – fertőtlenítőszer ellátásunkat igyekszünk a lehető leggördülékenyebben biztosítani. Határozottan kérünk mindenkit, hogy a kölcsönös érdekek szem előtt tartása mellett, működjenek együtt a fertőtlenítést illetően.  
 4. Határozott utasítás szintén, hogy aki beteg (bármilyen betegségről legyen is szó), ne jöjjön dolgozni és menjen betegszabadságra, táppénzre. Legyen mindenki tekintettel kollégáira és azok családtagjaira is. A jelenleg érvényes hatósági protokoll szerint – aki influenzaszerű tünetet észlel magán – az a háziorvossal telefonon kell, hogy felvegye a kapcsolatot és az ő utasításai szerint kell eljárnia. A vezetőket külön kérjük, hogy a beteg kollégákat küldjék haza. Ha valaki a fent említett kötelezettségnek nem tesz eleget, annak akár munkajogi következményei is lehetnek.

Felhívom figyelmét, hogy a járványügyi rendelkezések megszegése önmagában is bűncselekmény.
 
A koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. Ezért is fontos több mint 2 méter távolságra maradni a megbetegedett személyektől és betartani az alapvető higiéniai szabályokat, mert azzal megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl. A koronavírus a lappangási ideje alatt is fertőz, vagyis a kb. kéthetes tünetmentes időszakban is továbbadható.
 
Néhány egyszerű higiénés szabály betartásával jelentősen csökkentheti az esélyét annak, hogy elkapja a fertőzést.

 • Ne menjen olyan környezetbe, ahol nagy a valószínűsége a fertőzésnek! Ezért is fontos, hogy ne utazzon most például a gócpontnak számító Olaszországba vagy olyan más területekre, amiről már tudni lehet, hogy sok a fertőzött.  
 • Kerülje a szoros kapcsolatot olyan személlyel, aki vírushordozó lehet, mert pl. a közelmúltban valamely külföldi fertőzött területen járt!
 • Alaposan és gyakran mosson kezet!  Lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét! Ügyeljen a körmei alatti, és az ujjai közötti területekre is!
 • Szellőztessen gyakran! Ez vonatkozik az otthonra, az irodákra, minden zárt térre.
 • Köhögéskor és tüsszentéskor takarja el az orrát és száját zsebkendővel, utána dobja ki a zsebkendőt és mosson kezet!
 • Kerülje el a köhögő, légúti tüneteket mutató embereket, a nagy tömeget!
 • Lázas beteggel lehetőség szerint kerülje az érintkezés minden formáját!
 • A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőznie.
 • Fordítson fokozott figyelmet immunrendszere erősítésére, pl. fogyasszon elegendő vitamint!
 • Betegen maradjon otthon, ne menjen közösségbe! Amennyiben felsőlégúti megbetegedést tapasztal magán, haladéktalanul forduljon orvoshoz és használjon arcmaszkot.

Ha Ön egészséges, az arcmaszk használata önmagában nem előzi meg a fertőzést. Az arcmaszk a megbetegedetteknek ajánlott, hogy ne terjessze a vírust egy-egy tüsszentéssel vagy köhögéssel!
 
Ha a fertőzések további terjedését tapasztaljuk a szomszédos vagy közeli országokban, és a turisták által tömegesen látogatott területeken, további figyelmeztetést fogunk kiadni, és még szigorúbb szabályokat lépnek életbe az üzleti és magáncélú utazásokra.
 
Vélhető, hogy néhányan talán túl szigorúnak tartják a fenti korlátozásokat, de ezeket alapos mérleges után határoztuk meg, figyelembe véve például a jelenlegi csehországi koronavírus-helyzetet, ahol az összes fertőzött előzőleg Olaszországban járt vagy egy Olaszországból hazatért családtagjától kapta el a vírust.
 
A munkáltató felelőssége, hogy megvédje munkavállalóit és közvetve családtagjait is.
 
Bízunk benne, hogy minden érintett helyesen méri fel a kialakult helyzet súlyát egy pár napos síelés nyújtotta élményhez képest. Pusztán megelőző intézkedéseket teszünk a kockázat minimalizálása érdekében.
 
Tájékozódjon és higgadtan kezelje az új koronavírus terjedésével járó fokozott társadalmi érzékenységet, tartózkodjon a pánikkeltéstől, megalapozatlan információk terjesztésétől.
 
Vigyázzunk magunk és egymás egészségére!
 
 
Gödöllő, 2020. március 12.
 
 
ügyvezető igazgató