a sapientia erdélyi magyar tudományegyetem képviselőinek látogatása a szent istván egyetemen

2016 február 4-7 között a Sapientia Egyetem öt vezető oktatója, valamint a marosvásárhelyi, a kolozsvári és a csíkszeredai karokról 20 hallgató - ipari biotechnológus, környezet-, környezettudományi, tájépítész, növényorvos, kertész és élelmiszeripari mérnök –  látogatott a Szent István Egyetemre. 

Az esemény szervezésében a Szent István Egyetem mellett a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány és a GAK Nonprofit Közhasznú Kft is részt vett.

A látogatás előzményeként január végén a Sapientia Egyetem vezetői látogattak Gödöllőre, hogy a Kárpát-medencei szintű együttműködés távlatait megvizsgálják. A mostani rendezvény ennek kiterjesztéseként konkrét programokkal, lehetőségekkel ismertette meg a látogatókat. Magyar Ferenc, A SZIE Stratégiai és koordinációs főigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a mostani látogatás célja az intézmények közötti  szakmai együttműködések, kutatások, Európai Uniós projektek lehetőségéről való egyeztetés.

Bemutatásra került a SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar (SZIE-MKK) Gödöllői, és az egyetemhez nemrég csatlakozott Budai Campusa, valamint a kibővült képzési paletta és az ösztöndíjprogramok.

A látogatás első napján a székelyföldi oktatók és hallgatók az Országházat tekintették meg, ahol fogadta őket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, és ismertette a kormány felsőoktatási támogatáspolitikáját és a határon túli magyar nyelvű képzésekkel kapcsolatos programokat.

A Földművelésügyi Minisztériumban Tóth Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár bemutatta a határon túli fiataloknak szóló gyakornoki, valamint ösztöndíj programokat, és megbeszélték a közös érdekek mentén való együttműködési lehetőségeket. Délután a SZIE-MKK-hoz újonnan csatlakozott budai kertészeti szakot tekintették meg.

Pénteken Gödöllőn a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánja, Dr. Posta Katalin köszöntötte a vendégeket, és mivel ez a nap volt a kar nyílt napja is egyben a felvételire jelentkező középiskolások számára, velük együtt a székely hallgatók egy igen széleskörű ismertetőt kaptak. A közös bemutató után a kar Hallgatói Önkormányzatának vezetői vették szárnyaik alá a csoportot és ismertették a hallgatói programokat, majd körbevezették az egyetemen, a laboratóriumokban, a kollégiumokban és az Állattenyésztési Tanüzemben a vendégeket. A délután folyamán a helyi és az erdélyi oktatók és a hallgatók közös egyeztetésen vettek részt, ahol a közös jövőbeli együttműködésekről születtek előremutató megállapodások. A látogatás a szombati napon budapesti városnézéssel zárult.

Kategória: 
Aktuális hírek
Rendezvények