lezajlott az eco-motive projekt első nemzetközi találkozója

Január 14-15-16-án megrendeztük a 2014 szeptemberében indult projekt első nemzetközi találkozóját a Szent István Egyetem és a GAK Nonprofit Közhasznú Kft. közös szervezésében. A hároméves, "Képzők képzése a vidéki kistelepülések ökológiai szemléletű gazdálkodásának elősegítésére" című projekt célja, hogy a vidéki hátrányos helyzetű emberek számára biztosítsa az ökológiai gazdálkodás elsajátításának lehetőségét, az őket képző helyi agrárszakemberek, tapasztalt gazdálkodók felkészítésével, tanmenet és oktatási segédanyag készítésével, valamint mintakertek létrehozásával.

A képzők szakmai felkészítését célzó tanmenet összeállításán kívül a program fontos része a számukra kidolgozandó oktatási módszertan is, melynek segítségével eredményesebben oktathatják az alacsony iskolai végzettségű, hátrányos helyzetű végfelhasználókat. Hosszú távú célként jelenik meg a végfelhasználók társadalmi, munkaerő-piaci helyzetének javítása, mivel az elvégzett tanfolyam lehetővé teszi számukra tudásuknak a helyi önkormányzat közösségi kertjében vagy biogazdaságban való kamatoztatását. Emellett saját kertjük művelésekor is használhatják a megszerzett ismereteket.

A héttagú konzorcium vezetője a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara, ezen belül a kar több tanszékének együttműködésével létrejött projekt csapat. Hazai partnerei a GAK Nonprofit Közhasznú Kft., az Ormánság Alapítvány és Tiszasas Község Önkormányzata. Nemzetközi partnerek az erdélyi Civitas Egyesület, a katalán Centre Capacitació Agrária Manresa és az angol Ruskin Mill Trust.

A projekt az Európai Unió Egész életen át tartó tanulás programjában, az Erasmus+ KA2 Stratégiai Partnerségek (Cooperation and Innovation for Good Practices) konstrukció keretei között valósul meg 2014. szeptember 1 – 2017. augusztus 31. között.

Kategória: 
Aktuális hírek
Futó projektek
Rendezvények