önkéntes programok a babatvölgyi biokertészeti tanüzemben

A biokertészet a Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Ökológiai Gazdálkodási Tanszék szakmai irányításával és a GAK Nonprofit Közhasznú Kft. működtetésével egyetemi tangazdaságként működik.

A hét hektáros, erdőkkel körülvett Biokertészeti Tanüzem 2000 óta működik a Gödöllői Dombvidék Tájvédelmi Körzethez tartozó Babatvölgyben. A tanüzemben oktatási, kutatási, termelési, értékesítési és társadalmi célú tevékenységek folynak egymással párhuzamosan, mely elsősorban a SZIE hallgatóinak, de emellett igen széles körben és sok szinten nyújthat elméleti és gyakorlati tanulási lehetőséget az ökológiai gazdálkodás területén. A gazdaság termékei ökotermékként kerülnek piaci értékesítésre, mivel a Biokertészeti Tanüzem egész területén ökológiai gazdálkodás folyik, melyet a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőriz és minősít. A terület az Agrár-környezetgazdálkodási Program (AKG) Ökológiai Gazdálkodási célprogramjában is részt vesz. Szakmai rendezvényeknek is helyet ad a gazdaság, évente több alkalommal fogad hazai és külföldi szakmai látogató csoportokat.

A biokertészetben rendszeresen dolgoznak önkéntesek, valamint a Gödöllői Waldorf Iskola mezőgazdasági gyakorlatának keretében diákok. A kertészet termékei megvásárolhatók helyben, a gödöllői és a sashalmi piacon, valamint a fővárosi Csörsz utcai Ökopiacon. A gazdaság heti rendszerességgel juttat termény adományt a gödöllői Tessedik Sámuel Családok Átmeneti Otthona számára, évente ingyenes palántaosztást szervez a nagycsaládosoknak és más rászorulóknak, valamint a helyi óvodáknak kedvezményes áron biztosít biozöldséget és gyümölcsöt.

Az általunk kínált önkéntes program

Az önkéntes program keretében az együttműködő cég munkatársai mezőgazdasági tevékenységet végeznek a SZIE biokertészetében. Egy közösen kiválasztott napon, 15 -20 fős csoportot kiszállítunk egy napra a kertészetbe, ahol a dolgozók különféle kertészeti munkákat végeznek szakmai irányítás mellett, valamint megismerkednek a biogazdálkodás jelentőségével, választ kapnak ezzel kapcsolatos kérdéseikre. Az önkéntesek számára meleg ebédet biztosítunk.

Az önkéntes nap tervezett felépítése:

8.15-9.00       Kiutazás Babatvölgybe

9.00-12.30     Kertészeti munkálatok

12.30-13.00   Ebéd

13.00-13.30   Interaktív foglalkozás a biogazdálkodás elméleti és gyakorlati kérdéseiről

13.30-16.00   Kertészeti munkálatok

16.00-16.45   Hazautazás

Az önkéntes tevékenység hozzáadott értéke, hogy a dolgozók számára a természeti környezetben végzett fizikai tevékenység (Green Care) stresszkezelő, kiégést megelőző terápiát is jelent. Várható rövid távú hatások közé tartozik, hogy a dolgozók megismerkednek a biogazdálkodás elméleti és gyakorlati vonatkozásaival, környezetvédelmi jelentőségével. A csoport együttes tevékenysége révén javulnak a személyes kapcsolatok, ami pozitív hatással van a munkahelyi együttműködésre, a közösen végzett könnyű fizikai munka, a közös élmények erős csapatépítő hatással bírnak.

Amennyiben az önkéntes program beváltja a hozzá fűzött reményeket a vállalat részéről, nyitottak vagyunk annak folytatására, hosszabb távú együttműködésre, amelynek keretében minél több dolgozó bekapcsolódhat az önkéntes biokertészeti munkálatokba.

További információ, kapcsolatfelvétel:

Csapó Beatrix 06 30 349 02 99, csapo.beatrix@gaknet.hu

Kategória: 
Aktuális hírek