A FAO felkérésére sikeres nemzetközi rendezvényt bonyolítottunk

Közép- és Kelet-Európa, valamint Közép-Ázsia, mindösszesen 14 ország tudás-menedzsment szakértői és agrárinformatikusai gyűltek össze december 4-én és 5-én a Szent István Egyetemen, a FAO (ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete) meghívására. A tanácskozást Kálmán Zoltán, a VM nemzetközi ügyekért felelős főosztályvezetője nyitotta meg. A rendezvény általános célja a szakmai ismeretek aktualizálása, kapcsolatok bővítése, együttműködési lehetőségek feltárása és jövőbeni közös tevékenységek megalapozása volt.

A tanácskozást Kálmán Zoltán, a VM nemzetközi ügyekért felelős főosztályvezetője nyitotta meg. A plenáris előadások keretében a FAO kutatási területért felelős munkatársa az agrár-innovációs és információs rendszerekről tartott tájékoztatót, valamint bemutatták az Európai Regionális Iroda partnerségek fejlesztésre irányuló új tevékenységét. A FAO római központjából a FSN Fórum (élelmiszerlánc-biztonsági hálózat) és az EastAgri (agrárfinanszírozási hálózat) munkatársai érkeztek a rendezvényre. Bemutatkozott a moszkvai állami egyetemen közelmúltban létesített Eurázsiai Élelmiszerlánc-biztonsági Központ és a svájci Caritas boszniai projektje. Hazánk részéről a nemzeti innovációs hivatal koordinátora ismertette a COST (európai kutatási együttműködési program) lehetőségeit, a VM résztvevője pedig az EU új Európai Innovációs Partnerség programjáról beszélt. A Gazdasági és Társadalomtudományi Kar nemzetközi tevékenységét Nagy Henrietta dékán-helyettes mutatta be.

Az „interaktív szekciók” során az ESCORENA (fenntartható agrárkutatási platformok) és AgroWeb hálózatok megújításával kapcsolatos eszmecsere került a középpontba. A FAO hátterével létrehozott AgroWeb hálózat magyarországi képviseletét 1998 óta a GAK biztosítja, amely kapcsán az elmúlt másfél évtizedben értékes szakmai projektek és események sora került lebonyolításra, emiatt egyetemünknek is érdeke, hogy a tevékenység továbbvitele a változó kihívásoknak megfelelni képes módon történjen.

A rendezvény érdekessége volt, hogy több olyan programelem is lebonyolításra került, melyek nemzetközi workshop-ok látogatói számára talán már ismertek, azonban hazánkban még kevésbé elterjedtek. Ilyen volt például a Knowledge Share Fair (tudás vásár) és a World Cafe (kávézó beszélgetés), amelyek kötetlenebb jellegüknél fogva segítik a hatékony munkát és közös gondolkodást.

A két nap összefoglalására, a következtetések levonására és a folytatással kapcsolatos teendők megbeszélésére december 6-án a FAO budapesti épületében került sor.

A tanácskozás szervezője és lebonyolítója a GAK Nonprofit Közhasznú Kft Képzési és Szaktanácsadási Csoportja, házigazdája a GTK volt. A részletes program, a résztvevők listája és az előadásanyagok elérhetők az AgroWeb rendszer magyarországi weboldalán: www.agrowebcee.net/awhu/ksp-workshop-2013/. Az eseményről a Szent István Médiastúdió videó felvételt készített, amely hamarosan megtekinthető lesz a honlapon.

Kategória: 
Szervezeti hírek
Rendezvények